top of page
solhjul_1.jpg

SOLHJUL

»Solhjul« er et 11 m højt hjul i rundkørslen ved Hjortsballe (12 m hvis man tæller fundamentet med).

 

Den kan ses af forbipasserende på motorvejen mellem Herning og Vejle. Hjulet står svagt hældende ind mod midten – 7 grader, og opnår derved en dynamisk effekt ”som kørte det rundt.” Inspireret af de gamle egehjul og Fibonacci, er der i midten af hjulet konstrueret et ”blomsteragtigt felt af svævende glasplader” i en gitterkonstruktion af rustfrit stål.

 

Gitter-konstruktionen, der bærer glasset, har hentet sin inspiration fra glaspyramiden ved Louvre i Paris. »Solhjul« er skabt af kunstner Bo Karberg i samarbejde med lokale virksomheder. 

 

Hjul med 5000-årig historie

»Solhjul« tager sit kunstneriske og idémæssige afsæt i Europasto ældst bevarede skivehjul, som er fundet i en mose tæt på Give. De to hjul kan dateres næsten 5000 år tilbage i tiden – nemlig til henholdsvis 2775 f.Kr. og 2935 f.Kr.

 

Hjulene blev i oldtiden brugt til transport, og hjulet har igennem tiderne været symbol på både teknologisk, økonomisk og åndelig

udvikling.

 

En vision for 3 skulpturer

Efter megen positiv respons omkring skulpturerne i Give, tog Skulpturby Give i 2009 initiativ til tre nye skulpturer i byen. Med en central placering ved indfaldsvejene til Give, vil skulpturerne give forbipasserende en oplevelse, og inspirere til nye tanker.

 

Skulpturerne og deres placering ved indfaldsvejene gør de forbipasserende nysgerrige, og opfordrer til at gøre stop i Give, ligesom skulpturerne vil være med til at sætte Give by og Vejle Kommune på det kulturelle landkort.


En helt speciel attraktion på Vejle Vesteregn – de ca. 5.000 år gamle skivehjul fundet ved Give – har inspireret bestyrelsen for Skulpturby Give til et fælles tema for de 3 skulpturer. Med valget af kunstner Bo Karberg, har vi fået en kompetent medspiller til de store værker i de specielle rammer.

Foreningen har med de 3 store skulpturer påtaget sig en stor opgave – såvel arbejdsmæssigt som økonomisk. Vi forestiller os, at andele af arbejdsprocessen samt levering af materialer kan foregå lokalt – Give by og Vejle Kommune – hvorved borgere, erhvervsliv og kommune får medejerskab til projektet. Vi forestiller os, at projektet er 3-delt – én skulptur ad gangen – ikke mindst af økonomiske hensyn. Omkostningerne for de 3 skulpturer vil nok løbe op i 5-7 mio. kroner – et beløb, som gør, at der skal arbejdes med EU-fonde, Region Syd, Vejle Kommune, forskellige andre fonde samt private sponsorer. 

 

»Solhjul« er den første af disse projekter.

Skulpturen blev indviet 12. maj 2015.

 

Læs eventuelt mere på Bo Karbergs hjemmeside www.solhjul.dk

Bo Karberg

Langt ude på Stevns – ad de sidste små veje før skov og strand – ligger Gjorslev Savværk. Og midt inde på savværksområdet befinder sig et imponerende værksted, Bo Karbergs atelier. Man tager ikke fejl, området er prydet med fantasifulde glas-, metal-, sten- og vandskulpturer, der viser vej til den energiske og særdeles opfindsomme kunstner.


Bo Karberg hører til de få i Danmark, som gang på gang har deltaget i internationale symposier for land art eller ”ecological art”. Bo Karbergs foretrukne rum er naturen, og han tænker og opererer stedsspecifikt. Rum og kunstværk er ét. Han har arbejdet, opstillet og udstillet i Frankrig, Belgien, Tyskland, Sverige, Korea og Estland.


Udtrykket er graciøst og søger det enkle.


Iblandt tages afsæt i forhistorisk - arkaisk kunst, som inspirerer til helt nutidige værker og installationer.Moderne teknologi og metode er i spil , og publikum inviteres ofte til interaktivt at være en del af værket.

bo_karberg.jpg
»SOLHJUL« SPONSORER

Vejle Kommune

NaturErhvervsstyrelsen

Jyllands-Postens Fond

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Give Elementer

Dan Cake – Give

AutoMester Give

Give Sværgods

Tormax Danmark A/S – Give

EKG ApS

Givesco A/S

Flemming Thisgaard

Erhvervsforum for Vejle Vestegn, Give og Omegn

H. & V. Larsen ApS

Vognmandsforretningen Bjarne Madsen ApS

UIV A/S

Den Jyske Sparekasses Støttefond

Ole Kirk's Fond

VAF-Fonden

EU

Nordea-Fonden

Give Stålspær

KT Erhvervsbyg – Give

SuperBrugsen Give

Give Handel & Erhverv

Lions Club Give

ATbiler

Oase Outdoors

A/S Herluf Nielsen Invest

Jysk Fynske Medier

Gudnason Sten & Billedhuggeri

Akset A/S

Udover ovennævnte har mere end 200 private og firmaer bidraget til pengeindsamlingen

Solhjul projekt
DSCN1537
DSCN1540
DSCN1534
DSCN1533
DSCN1532
DSCN1529
DSCN1541
DSCN1554
P1010163.jpg
P1010144.jpg
bottom of page